BELEID CBVS DODELIJK VOOR PRODUCTIE

BELEID CBVS DODELIJK VOOR PRODUCTIE

Het beleid van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) met het veilen van Termijn Depositos (TDs) en daarmee de verhoging van de rente is momenteel dodelijk voor de Surinaamse productie. De PALU is van mening dat daar waar juist in een financiële crisis de productie en daarmee de eigen verdiensten en meer werkgelegenheid gestimuleerd had moeten worden, met deze maatregel dat juist wordt afgeremd. Dat in deze tijd de regering dit toelaat maakt nogmaals duidelijk dat de huidige coalitie slecht heeft nagedacht over de ontwikkeling van ons land. Alle mooie woorden in het Herstelplan over productie stimulering ten spijt, hiermee wordt juist het vertrouwen in de huidige coalitie verder ondermijnd.

Koers stabiliseren
De gedachte achter het veilen van TDs is dat banken hun SRD voorraden voor een bepaalde tijd kunnen vastleggen bij de CBvS. Hiermee wordt dan tijdelijk, in dit geval maximaal 3 maanden, SRDs uit de omloop gehaald. Het doel is om daarmee de druk op de valutamarkt en de consumptie af te remmen, en dus met name de US$ koers te stabiliseren. Op het eerste gezicht een positieve maatregel zou je zeggen.

CBvS doorgeslagen
De PALU is van mening dat de deskundigen bij de CBvS lijken te zijn doorgeslagen met rentes van 80% en meer. Want na maximaal drie maanden komt het vastgelegd bedrag met extra rente weer beschikbaar voor de banken en dus weer meer SRDs in omloop. Bovendien hebben de banken de rente op TDs slechts in de marge door verhoogd voor de Surinaamse burgers die nog te weinig vertrouwen hebben in de huidige regering om hun weinige spaarcenten op deze manier te beleggen. Dus de maatregel zal een tijdelijke afroming van SRDs zijn die na afloop van de beleggingen juist averechts zal doorwerken. Bovendien is de andere keerzijde, dat de rente voor leningen op investeringskapitaal voor de productie ook mee omhoog schiet. Een rente van 15% en meer zal de productie verder de nek omdraaien.

Hoe wordt dit gefinancierd?
De PALU pleit al jaren voor meer rust in de Surinaamse economie door het blijvend vergroten van het vertrouwen in de SRD met meer investeringen in de productie. Maar met het veilen van de TDs op deze wijze wordt juist meer chaos gecreëerd op de financiële markt. Elke ondernemer met SRDs speculeert momenteel, want niemand weet hoe lang deze tijdelijke maatregel zal duren. De CBvS heeft namelijk weinig eigen kapitaal en vermogen buiten de monetaire reserves en de door de banken geparkeerde kasreserves. De grote vraag is, waar betaalt de CBvS de 80% rente dan uit. Als het niet monetair meer mag, is dat met staatsinkomsten via het Ministerie van Financiën, dus uit de lopende begroting van de overheid? Waar haalt dan het ministerie van Financiën dit geld vandaan? Zijn deze extra uitgaven wel opgenomen op de nog goed te keuren begrotingen 2022, zeer zeker niet op de begrotingen van 2021. En betekenen de extra uitgaven tot zelfs SRD1 miljard en mogelijk meer niet een extra druk op het lopende begrotingstekort?

Goedkeuring IMF
Ondertussen loopt de regering aan de leiband van het IMF. Deze drastische maatregel is niet opgenomen in de IMF-overeenkomst. Het zal nog moeten blijken over minder dan 3 maanden of dit beleid wel de goedkeuring van het IMF zal krijgen. Zo aan het begin van het nieuwe jaar betekent dit wel dat de vooruitzichten voor het volk niet beter van worden voor 2022. Voor nu lijkt de roep van de PALU aan dovemansoren om de samenleving blijvend te versterken door meer aandacht voor de eigen opties en mogelijkheden om de Surinaamse productie te stimuleren.

Facebook Comments