BIJDRAGE IN REGERING DRINGEND NODIG

BIJDRAGE IN REGERING DRINGEND NODIG

“Terwijl wij het 45-jarig bestaan van de PALU herdachten op 12 maart jl. en wij de balans opmaakten, hebben wij moeten vaststellen dat de aanwezigheid van de PALU in de regering opnieuw dringend nodig is. Dat horen wij intussen ook van meerdere kanten. Daarvoor zal het dan wel noodzakelijk zijn dat de kiezer de partij straks het vertrouwen schenkt in de vorm van voldoende DNA-zetels. Want alleen met een sterke PALU-fractie in De Nationale Assemblee kan onze stem echt gehoord worden in de coalitie en kunnen wij daadwerkelijk mede richting geven aan het bestuur van het land. Een van de besluiten die daarom is genomen door de leiding van de partij, is dat de PALU, ondanks de enorme offers die dit zal vragen, bij de komende Algemene Verkiezingen in alle 10 districten zal deelnemen. De partij heeft na 1996 hoofdzakelijk kandidaten gesteld in Paramaribo en Coronie en laatstelijk ook in Wanica. We hebben geen andere keus dan juist nu tegen de stroom in te gaan”, aldus PALU-voorzitter Jim Hok.

Altijd gekozen voor samenwerking
Tegenover een kadervergadering die speciaal ter gelegenheid van de 45ste verjaardag van de partij was georganiseerd, stelde PALU-voorzitter Jim Hok vast, dat de huidige VHP-gedomineerde regering onder leiding van president Santokhi, dagelijks meer gaat lijken op de wegens slecht bestuur afgewezen NDP-regering onder leiding van Bouterse-Adhin. Wat de huidige VHP-coalitie erger maakt is vooral de snelheid waarmee men bezig is Suriname opnieuw in handen te spelen van de voormalige kolonisator. En dat is zeer ernstig. Ook om die reden is het belangrijk dat de PALU er opnieuw bij is.

Om te zorgen dat mensen direct een beter leven zouden hebben, maar ook een betere toekomst, is de PALU steeds bereid geweest om samen te werken. Of het nou is geweest het aanbieden aan de NPS-premier Arron, van een memorandum met daarin onze inzichten voor de periode na de onafhankelijkheid, of de samenwerking met de VHP bij de verkiezingen van 1977, of dat we aan de militairen in 1980 ons Nationaal Urgentie Programma aanboden. Die samenwerking is er allemaal geweest.

De beste bode
Op de enkele momenten, 1980-’81, 1983 en t meest recent 2010-2015, dat de partij rechtstreeks in de uitvoering mocht deelnamen, is de juistheid gebleken van de uitdrukking, ‘de beste bode is de persoon zelf’, in dit geval ‘de partij zelf’. Want wie die objectief daarnaar kijkt zal moeten vaststellen dat het met de PALU in de regering altijd veel beter is geweest. Alleen al daarom wil ik vooral de jongeren uitnodigen om deze zaken na te gaan via de archieven van alle media en ons Nationaal Archief.

Schitterend werk
Toen in 1980 de militairen een staatsgreep hadden gepleegd, maar meer nog onder de bijzonder moeilijke omstandigheden na de dramatische gebeurtenissen van december 1982, zijn de meeste progressieve politieke partijen van die dagen weggerend. Ook de traditionele politieke partijen hebben hun handen toen van het bestuur afgetrokken. De PALU heeft toen gezegd, nee, wanneer er brand is, dan moet de brandweer die brand blussen en niet wegrennen. En politieke partijen moeten juist in moeilijke tijden de handen uit de mouwen steken, en niet wanneer alles op wieltjes loopt. En dat hebben we toen ook gedaan. De PALU heeft in 1983 de leiding gehad van een regering die schitterend werk heeft verricht. Zodanig zelfs dat op 30 juni van dat jaar een Brasa Dey kon worden georganiseerd. Het Onafhankelijkheidsplein is nog nooit zo vol is geweest, eerder niet, daarna niet. Er was duidelijk nog leed, ja natuurlijk, maar dat was niet vreemd toch. Nog maar een paar maanden eerder was het hele land immers in shock geweest. Maar met deze actie kwam er ook weer hoop dat we als volk samen verder konden gaan. En toen na 9 maanden van moedig (het was niet zonder gevaar voor eigen leven) en deskundig optreden van de PALU de rust enigszins was teruggekeerd, toen wilde iedereen wel in de regering, ook de partijen die aanvankelijk hun handen van het bestuur hadden afgetrokken.

Met PALU altijd beter bestuur
Wanneer de PALU erbij was in het bestuur van het land, dan was het goed ja, dan was het echt goed. Recent nog hebben wij het schrille contrast gezien van een coalitie-regering Bouterse-Ameerali tussen 2010-2015 waar de PALU deel van uitmaakte en de NDP-regering Bouterse-Adhin tussen 2015-2020, waar de PALU geen deel van uitmaakte. Vergelijk de ontwikkelingen onder de coalitie-regering Bouterse-Ameerali met de corruptie, de zelfverrijking en de uitverkoop van gemeenschapsgoederen onder de puur NDP-regering Bouterse-Adhin. Ook hier roept PALU-voorzitter Jim Hok vooral de jongeren, zoek het op in de archieven. Met de PALU erbij is het veel beter en is er altijd veel meer zicht op een stabiele toekomst.
PALU in alle 10 districten

Met de huidige VHP-regering lijkt het van kwaad tot erger te zijn geworden na de NDP-regering. Het lijkt straks bij de verkiezingen opnieuw een moeilijke keus te zullen worden. Daarom zal de PALU straks in alle 10 districten erbij zijn, om de kiezers de mogelijkheid te bieden om op een bewezen, realistisch alternatief te stemmen. De PALU mikt daarbij op een ruime vertegenwoordiging in DNA.

Facebook Comments