SURINAMERS ZULLEN DESNOODS STERVEN IN HAÏTI, ALS RAMDIN MAAR OAS-VOORZITTER WORDT

SURINAMERS ZULLEN DESNOODS STERVEN IN HAÏTI, ALS RAMDIN MAAR OAS-VOORZITTER WORDT

Het moet intussen duidelijk zijn dat onze president en minister bij Bibis bereid zijn alles en iedereen te offeren, als de minister eind 2025 maar voorzitter van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) kan worden. Achteraf gezien is het belang van ons land vanaf het begin ondergeschikt gemaakt aan dit doel. Zelfs het sturen van Surinamers op een zinloze ‘vredesmissie’ naar Haïti, waar ze zelfs het leven kunnen laten hindert deze heren niet.

Als ze daarmee daarmee de ondersteuning van Verenigde Staten (VS) maar kunnen veilig te stellen. Dit stelt Jim Hok, de voorzitter van de Palu. Hij wijst daarbij op het misbruik dat vanaf het begin gemaakt is van onze belastinggelden om campagne te voeren voor de post van Secretaris-Generaal (zeg maar de voorzitter) van de OAS.

“In dat licht moet ook worden gezien het stemmen tegen de Russische militaire actie in Ukraine en het stemmen vόόr de Israëlische oorlog tegen de Palestijnen in Gaza”

Achttien stemmen

De OAS telt 34 leden, allemaal landen van het Caraïbisch Gebied, Midden en Zuid-Amerika, en natuurlijk de Verenigde Staten (VS). Om gekozen te worden tot voorzitter van de OAS moet een kandidaat minimaal achttien stemmen vergaren.

Maar het mag ook wel duidelijk zijn dat, om enige kans van slagen te hebben, de kandidaat absoluut de goedkeuring van de VS moet hebben. En daar zijn onze president en zijn Bibis al vanaf het begin mee bezig. Namelijk, het ‘zacht maken’ van de lidlanden en de VS om een eventuele kandidatuur van Bibis te ondersteunen. De Palu is voorstander van een goede relatie met alle landen, maar dit is een persoonlijk belang dat niets te maken heeft met het nationale belang van Suriname.

Alles om te ‘pleasen

Wanneer we alles op een rijtje zetten, dan mag duidelijk zijn dat de acties van de beide heren er schandelijk genoeg enkel en alleen op gericht zijn geweest om onze Bibis met kracht en geweld op de sinds lang verlangde positie te krijgen. Iedereen vroeg zich niet zo lang geleden nog af hoe iemand het in zijn hoofd kon halen om voor te stellen dat Suriname een ambassade in Jerusalem zou opzetten. Nou weten we het. Dat was om de VS te ‘pleasen’.

In dat licht moet ook worden gezien het stemmen tegen de Russische militaire actie in Ukraine en het stemmen vόόr de Israëlische oorlog tegen de Palestijnen in Gaza. Ook de recente, volkomen zinloze en bijna vernederende deelname eind juni aan een vredesinitiatief voor Ukraine. Bibis schaamde zich niet om Suriname als enig Caraïbisch land mee te slepen in deze kontdraaierij voor het Westen. Het ging er immers om dat hij bij de VS in de gunst moest komen.

Ook Tigri offeren

Tegen deze achtergrond van het zo lang verlangde voorzitterschap van de OAS, begint ook de voorgenomen bouw van de brug over de Corantijn en de 150 visvergunningen in een ander licht te komen. Schaamteloos en vernederend, maar, niets is de heren te veel, ook niet het offeren van delen van ons grondgebied, waaronder Tigri etc. Men moet immers proberen om ook de stem van Guyana te krijgen.

Tenslotte blijkt men ook nog bereid om desnoods Surinaamse levens te offeren in Haïti, als de VS maar gunstig wordt gestemd. Laten we van hieruit de moeders en vaders, de partners, broers en zusters oproepen om hun zonen, partners en broers te bewegen om zich niet te melden voor Haïti.

Moeten er werkelijk Surinamers in Haïti sterven enkel om Bibis op de stoel van OAS-voorzitter te krijgen? De burgers in Haïti hebben aangegeven dat ze alle vreemde troepen op hun grondgebied als vijanden zullen behandelen en hen gewapend zullen bestrijden. Wat moet jij verder als militair of politieman in Haïti gaan doen, wanneer momenteel in het land dat de missie leidt, Kenia, er doden vallen bij protesten tegen het beleid van de regering? Blijf rustig thuis, aldus de Palu-voorzitter.

Facebook Comments